Šnicla od klona

Bez autora
Jul 08 2010

Evropski parlament zatražio je u četvrtak, kao preventivnu meru, zabranu trgovine mesom i mlekom kloniranih životinja ili njihovih potomaka, kakve se proizvode uglavnom u SAD.Na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, poslanici su velikom većinom glasova odobrili tekst kojim se od Evropske komisije traži da zabrani proizvode od kloniranih životinja. Istraživanja u toj oblasti su veoma ograničena i do sada nije zaključeno da su takvi proizvodi sigurni. Komisija je najavila da će u novembru predstaviti svoje predloge za rešavanje spora u toj oblasti.

Šnicla od klonaEvropski parlament zatražio je u četvrtak, kao preventivnu meru, zabranu trgovine mesom i mlekom kloniranih životinja ili njihovih potomaka, kakve se proizvode uglavnom u SAD.

Na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, poslanici su velikom većinom glasova odobrili tekst kojim se od Evropske komisije traži da zabrani proizvode od kloniranih životinja.

- Istraživanja u toj oblasti su veoma ograničena i do sada nije zaključeno da su takvi proizvodi sigurni - objasnila je tokom debate poslanica iz Rumunije Dačana Sarbu.

Komisija je najavila da će u novembru predstaviti svoje predloge za rešavanje spora u toj oblasti. Članice EU su podeljene, odnosno 23 od 27 zemalja nedavno su se izjasnile da su privržene dobrobiti životinja, dok su ostale, među kojima su i Britanija i Španija, naznačile da su otvorene za trgovinu „kloniranim mesom“.

Srpski potrošači mesa i mleka su, kako za „Novosti“ kaže Milan Prostran, sekretar u PKS, za sada bezbedni.

- Zakoni koji se odnose na ovu oblast su veoma strogi i zabranjuju uvoz genetski modifikovanih biljaka i kloniranih životinja - podseća Prostran i dodaje da se ovoga puta pokazalo dobrim što imamo nešto konzervativnije zakonodavstvo od Evropske unije u ovoj oblasti.

Prostran sumnja da je genetski modifikovano meso i predmet šverca, a koji, u poslednjih nekoliko godina, muči ovdašnje inspekcije.

U toku prošle godine je, inače, zabranjen uvoz 41 tone svinjetine iz Mađarske, jer su pronađene salmonela i ešerihija koli, kao i 25 tona kokošjeg mesa iz Makedonije zbog salmonele. Sprečen je i uvoz tone mesa iz Hrvatske zbog prisustsva stafilokoka. Iz Bosne je zabranjen uvoz 640 kilograma bakteriološki neispravnih prerađevina, a iz Italije i Norveške šest tona ribe, rakova i školjki zbog povišenog nivoa kadmijuma. Međutim, kako naglašavaju iz Pogranične veterinarske inspekcije, nije zabeležen niti jedan slučaj pokušaja uvoza mesa ili mleka kloniranih životinja.

Nije bezbedno


Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Peter Lize upozorio je da, osim što ishrana mesom kloniranih životinja nije pouzdano bezbedna, treba voditi računa i o tome da klonirane životinje često obolevaju od teških oboljenje, poput bolesti srca i pluća.

Lize je podsetio i na podatke istraživanja iz 2008. da se evropski potrošači oštro protive mogućnosti da se u „njihovim tanjirima nađu meso ili sir“ kloniranih životinja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik